Leven om te werken of werken om te leven?

Generation « Y » : De Kinderen van de Paradox

Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen.
Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training.  Zij spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap, en tiranniseren hun leraren.
Socrates (470-399 vC JC)

Een stille revolutie is aan de gang : de jongeren die nu in onze bedrijven terechtkomen zijn niet gelijk aan een jongere versie van onszelf …
Een nieuw paradigma dringt zich op : “onze kinderen zijn ook onze leermeesters”… het is hoog tijd dat in te zien en er op een coherente manier mee rekening te houden.

De aankomst van jongeren geboren na 1980 is massaal. Hoe kunnen we de complexiteit van ‘waardenclash’ goed aanpakken, hoe die kloof overbruggen?  En dit zonder in de valkuil terecht te komen van louter de verschillen en disfuncties aan te kaarten ?
Hoe samenleven en samenwerken tussen de verschillende generaties bevorderen?  Wat hebben ze van elkaar te leren om samen vooruit te gaan in een dynamiek van EN-EN ipv OF-OF, verder dan de schijnbare dualiteit?

De managementstijl van de leidinggevenden dient ook drastisch herzien te worden in de richting van deze diepgaande revolutie : morgen zullen de Y generatie werknemers 40 % van de actieve populatie uitmaken.

Kaderleden en verantwoordelijken breken hun hoofd over de ‘gebruiksaanwijzing’ van deze nieuwkomers, die dikwijls ervaren worden als buitenaardse wezen, en dit niet in de laatste plaats door hun ouders, de babyboomgeneratie.

Zowel op school als in het beroepsleven gaat het erom te luisteren en begrip te tonen voor wat die jongeren ons te vertellen hebben.  En dat kan soms schokkend zijn !  Uiteraard gaat het er niet om permissief te zijn t.o.v. onaangepast gedrag, ‘begrijpen’ wil immers niet zeggen ‘alles accepteren’.  Het gaat erom ons effectief en waarlijk open te stellen voor wat die jongeren ons kunnen leren : een goede les in feedback dus!

Die jongeren in al hun veelzijdigheid, met al die typische kwaliteiten zijn een echte meerwaarde binnen organisaties.  Hoe kunnen we die benaderen ?

Dankzij onze vzw « Bouche à Oreille » die specifieke coachingstrajecten  aanbiedt in de onderwijswereld, en … als ouders, zijn we in een geprivilegieerde positie om de evolutie in mentaliteit en gedrag van diegenen die na ons komen te observeren … .

Een iets is zeker : Hopen dat de jongeren het werk zullen sacraliseren zoals onze generatie het gedaan heeft is totaal uitgesloten.

Deze Y generatie heeft teveel scheidingen gezien, afwezige vaders, overwerkte, gestreste moeders, afdankingen en sociale drama’s om te aanvaarden. Ze leven niet meer om te werken maar werken om te leven.
Kwaliteitsvol en totaal te leven.
Er bestaan tonnen interessante boeken over dit generatieconflict, maar gaan de concrete resultaten om die jongeren goed te integreren en optimaal te laten functioneren daarvoor echt in de goede richting ?
Menige organisaties hebben meer en meer moeite om hun jongeren te rekruteren, te houden of te herpositioneren.
Laat ons er iets positiefs van maken : een  mooie groeigelegenheid en opportuniteit om onze oude managementzekerheden even te herzien !

De HR verantwoordelijken krijgen er grijze haren van en zien niet direct pistes om dit grote (en noodzakelijk) integratiewerk aan te pakken.  Ze aarzelen, niet goed wetend welke goede keuzes te maken …

Het betreft een complex probleem met duizenden facetten : er dient hier creatief mee omgegaan worden want klant en klare oplossingen bestaan niet.  Het recept dat in de ene situatie lukte is niet perse toepasbaar in een andere situatie.

Omdat het probleem systemisch is, zal er dus een oplossing op maat moeten komen die rekening houdt met elementen als sector, locatie, structuur, waarden, opleiding, concurrentie, tools en resources, globalisering, wettelijke aspecten, HR processen etc.

Het zal er echter op aankomen om te werken op de zichtbare en onzichtbare lagen van de menselijke lagen van het systeem binnen en buiten de organisatie … .

Om anders te denken over deze cruciale kwestie organiseert de BAO Group op 26 et 27 mei 2011 een buitengewone workshop : neen, geen conferentie noch herhaling van wat iedereen al weet en common places. Engels is duidelijk de voertaal van de Y generation.   Deze keer is de seminar gericht tot tweetaligen, Frans zal het meest gebruikt  worden gezien de huidige samenstelling van de groep , maar iedereen drukt zich, uiteraard, uit in eigen taal.  Deze workshop zal later op het jaar  herhaald worden in het Nederlands. 

De deelnemers zullen voor aanvang een geschreven document krijgen met de essentie van wat ooit al werd geschreven over het onderwerp.

De twee intensieve werkdagen zullen besteed worden aan het horen van wat niet dikwijls uitgesproken wordt en te zien wat niet op het eerste moment zichtbaar is.

Dit origineel proces voorgesteld door de coaches van de Bao Group zal nieuwe inzichten doen ontstaan en meer keuzes bieden aan de HR verantwoordelijken die met deze essentiële vragen te maken hebben.

De toekomst van onze organisaties en van onze maatschappij staat immers op het spel.

THE STOLEN GENERATION
Deze term heeft betrekking op de Australische kinderen die met geweld onttrokken werden aan hun familie tussen 1910 en 1970. Ze werden in gezinnen of gestichten geplaatst om zoals de Blanken opgevoed te worden. Deze assimilatiepolitiek heeft impact gehad op 10 tot meer dan 30 % van de populatie.

Hoewel zijn voorgangers altijd gesteld hebben dat de vorige generaties niet schuldig waren aan de wandaden van hun voorouders, heeft de Australische premier in 2008 een historische daad gesteld door zijn excuses aan te bieden aan “de aboriginal kinderen die ontrukt werden aan hun familie, hun gemeenschap, hun land “. En zo kwam een nieuw proces van integratie en assimilatie aan de gang in het verre Australië, met meer hoop voor de verdere generaties.Categorieën:Elan Vital Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: