Van Coaching tot Mentoring …

Wat is het verschil tussen coaching en mentoring? Veel mensen verwarren nu nog coaching met training, opleiding of consulting in allerlei vormen. Om een idee te hebben : in België zijn de gecertificeerde coaches van de International Coaching Federation niet meer dan een honderdtal.

Als men de zoekterm ‘coaching’ intikt op Google krijgt men ongeveer 240.000.000 resultaten. Slik! … Voor het woord ‘mentoring’ zijn er 4 X minder resultaten. En voor de term “reverse mentoring” komt men slechts aan 7.650.000, hoewel deze benadering één van de meest gevorderde vormen van mentoring is voor organisaties (in de social profit en de corporate sector).

Mentoring werd begin jaren 80 in de VS geïntroduceerd: deze werkvorm werd gebruikt als een innoverend tool onder vele andere om zowel de persoonlijke groei EN de efficiëntie in organisaties te bevorderen. Bleek dat deze methodiek de verwachtingen van de opdrachtgevers zodanig oversteeg dat er werk werd gemaakt om die te verfijnen en te verspreiden. Canada en Australië volgden alras op de voet gevolgd door de Britten. En in België? Zo goed als niet … , idem voor Frankrijk. Een van de mogelijke oorzaken van dit gebrek aan expansie is misschien de formidabele boom van coaching. Ieder bedrijf die (echt) een coaching cultuur heeft doen leven ondervindt aan den lijve de toegevoegde waarde ervan en begrijp dat het wel degelijk meer is dan een hype. Coaching is ontegensprekelijk een beroep geworden. De prominente plaats die coaching inneemt is misschien de oorzaak dat mentoring in de schaduw is gelaten.

Dikwijls worden deze 2 disciplines met elkaar verward …. en dit is niet verwonderlijk als we referen naar de (valse) definitie van coaching in de volksmond en aan de etymologie van mentoring (Mentor, de oude vriend van Odysseus die voor de opvoeding van zoon Telemachus zorgde… , Mentor die eigenlijk de incarnatie was van de godin Athena, wat een geruststelling kan zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een vrouwelijke verwoording voor mentor).

Er bestaan wel degelijk links tussen de twee concepten, maar de ‘mentoring’-relatie tussen de mentor en de mentee zoals ze nu bestaan in de VS en Canada heeft niet zoveel meer te zien met de mythologische referentie. Het gaat over iets anders. Meer specifiek in het geval van ‘reverse mentoring’ waarbij de uitwisseling niet meer unilateraal gaat van diegene die het meest ervaren is naar diegene met minder ervaring.

“(Reverse) mentoring” is een krachtig adaptatietool in de technologische ‘global village wereld’ waar we ons voortdurend dienen flexibel op te stellen om in te spelen op de voortdurende veranderingen. In een wereld waarin verandering het enige is dat niet verandert, is ‘reverse mentoring’ een goed antwoord op ‘het niet veranderen’ want er ontstaat een sterk web van gezonde, sterke communicatie tussen directie, kaderleden en andere medewerkers Voor diegenen die nog niet overtuigd zijn zal het meer en meer aanwezig zijn van de “Generation Y” op de werkvloer de ondernemingen en organisaties verplichten om zich op een gestructureerde manier te verdiepen in de diverse vormen van mentoring (reverse mentoring, situational mentoring, inter mentoring, one to one mentoring, network mentoring, peer to peer mentoring, e-mentoring, …). De tijd van de ‘oude uilen’ als enige dragers van kennis en wijsheid is resoluut over.

Mentoring is in de eerste plaats een dynamiek waarbij het delen en communiceren primordiaal zijn.  Om dit te doen slagen dient er een professionele omkadering te zijn om de vele valkuilen te vermijden die het proces kunnen saboteren en zelfs contra-productief maken.

Mentoring moet het gevolg (en niet de oorzaak ) zijn van een vrijwillige relatie, zonder betaling en ‘non reporting’ En dit is een ware challenge in onze bedrijven die dikwijls verziekt zijn door de ratrace naar geld en macht.

De BAO Group coaches werken al jaren aan de implementatie van dergelijke mentoringsystemen die de voordelen van coaching en die van mentoringpraktijken (opleidingen, buddywerk, cross departementeel werken, etc …) combineren.

Voor meer info : contacteer Pierre Lucas p.lucas@baogroup.be of Daniëlle De Wilde d.dewilde@baogroup.beCategorieën:BAO Group Corporate, Elan Vital Actualiteit

Tags: , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: