“Perfecte ouders” ?!

Wie heeft of had de “perfecte ouders”?

In functie van de geboorte-omstandigheden zullen kinderen vrij vlug een heel arsenaal
gedragingen aannemem om door hun ouders en omgeving gezien en erkend te worden in hun basisbehoeften. Om hun plaats in te nemen in de “tribe”.

Het gebeurt zelfs dat kinderen nog voor hun geboorte een geprogrammeerde rol krijgen om de (onbewuste) behoeften van hun  omgeving te bevredigen.

Zo kan een kind “gemaakt” worden in de hoop dat zijn of haar komst de ouders zal herenigen na een scheiding of crisis in de relatie.  Of in de hoop een jongen te “krijgen” zoals het het geval was voor Margareth Thatchers vader.

De baby komt dan ter wereld met deze energie reeds aanwezig in zijn/haar bewustzijn.  Om aan de verwachtingen te voldoen zal het kind bvb de rol van mediator tussen de ouders spelen of Iron Lady worden … , scenario dat zal herhaald worden in diverse sociale, professionele, relationele & familiale contexten.

Kinderen kunnen ook de last dragen van het perfectie-ideaal van de ouders die verwachten dat hun kinderen clonen worden van henzelf of die het kind als een extentie van zichzelf beschouwen … ze eisen dat ze aan de wereld een perfect plaatje voorhouden die henzelf, de ouders dus, zal valoriseren in de ogen van de familie, vrienden,
maatschappij.  En er zijn zelfs ouders die jaloers zijn van het succes van hun eigen kinderen.

Velen onder ons hebben door de druk van anderen hun studiekeuze gemaakt en dus hun beroep … en beklagen het zich later.

Omdat de kinderen vooral bezorgd zijn om hun eigen bescherming, zullen ze instinctief het gedrag aannemem dat de grootste kans heeft om hun veiligheid te verzekeren.

Deze rol wordt dan een soort masker, een schild waarachter ze hun zo gevoelige ontluikende persoonlijkheid verbergen.

Deze eerste rol wordt dan aangepast en verbreed in functie van de nieuwe behoeften of veranderingen binnen de familie.

Bijna iedereen heeft min of meer diepgaand de stemmetjes die ons boodschappen toefluisteren of roepen : Wees sterk! Wees perfect!  Lever meer inspanning! Stel tevreden!  Vlugger, … Vlugger!!

We kennen allemaal het fenomeen van het kind dat gelooft dat hij alleen erkenning, liefde en bevrediging verkrijgt door zich te plooien naar de wensen van ouders en anderen en de rol opneemt van de pleaser.

Of het andere kind dat besluit dat ze aandacht krijgt als ze ‘lastig’ doet zelfs als die aandacht hoofdzakelijk straf of opmerkingen oplevert.  Onderwijsmensen kennen maar al te goed die leerlingen die de boel op stelten zetten om toch maar opgemerkt te worden.

Het kind dat merkt dat hij aandacht krijgt als hij een woedeuitbarsting heeft of zijn ouders provoceert wordt algauw de rebel van dienst.  (Die het later tot charismatische vakbondsafgevaardigde kan schoppen trouwens.)

Sommige kleintjes hebben door dat ze complimenten krijgen als ze goede punten halen of als ze zich onderscheiden in een bepaalde discipline. Ze zullen dan systematisch grensverleggende situaties creëren om de beloning te krijgen waar ze naar hunkeren.

De bedrijfswereld is vol van ‘op challenge beluste managers’, hard in de eerste plaats met zichzelf,  zo doelgericht dat ze geen tijd nemen om even uit te blazen … en ook blind zijn voor de signalen van de medewerkers die een enorme druk ervaren.

Zelfs als die gedragingen tenslotte leiden naar verschillende vormen van lijden, verkiest het kind dat aan onverschilligheid.

Iets wat minder gekend is, want moeilijker te kaderen, is het geval van het gevoelige kind (zoals alle kinderen trouwens) die al zijn pogingen om liefde en erkenning te krijgen ziet mislukken en dus in zichzelf vlucht om zich te beschermen!

Het vermijdt deel te nemem aan situaties waarin hij zijn plaats niet vindt.  Hij begint een soort privé leven van binnenuit te hebben, ver van ouders en opvoeders met hun klaarblijkelijke onverschilligheid en ongevoeligheid.

Deze rol, die eigenlijk een afwezigheid van rol is, is veel moeilijker om op te geven.  Het zal soms jaren vergen aan een persoon om de moed te hebben om de relatieve veiligheid van die beschermemde cocon te verlaten.

De vrijheid die eruit zal vloeien is echter de moeite waard : deze persoon gaat dan van overleven naar Leven.

Persoonlijke ontwikkeling wil dat het individu, laag achter laag, doorheen het ‘valse Ik’
terug contact maakt met het echte IK, want is het tenslotte niet de ultieme
bedoeling om onze eigen uniciteit in alle glorie te beleven ?

Dat is food for thoughts … . Deze reflectie bieden we in verschillende vormen aan in onze corporate trajecten, in scholen, social profit en in ons instituut voor persoonlijke ontwikkeling, coaching & mentoring.

Want iedereen merkt soms met verbazing dat we in sommige situaties onder stress juist dezelfde strategie gaan hanteren als toen we klein waren en op zoek naar liefde en erkenning.  Aan ons om onze gedragingen nu heel bewust te actualiseren …. om tot de slotsom te komen dat onze ouders perfect imperfect zijn als ‘mens’ en dat ze tenslotte de perfecte ouders waren om ons te brengen tot diegene die we vandaag zijn : uniek en perfect imperfect.

Komende BAO-Activiteiten :

Voor het Elan Vital Instituut – BAO Group

Daniëlle De Wilde

www.baogroup.beCategorieën:Elan Vital Actualiteit

2 replies

 1. Een cadeau van waarde

  Drie broers – Wang, Han en Tsjeng – verlieten jaren geleden het ouderlijk huis om hun geluk in de wereld te beproeven. Ze hadden alle drie veel succes. Het toeval wilde dat ze elkaar tegenkwamen toen ze weer op weg naar huis waren. Tijdens de terugreis vertelden ze elkaar wat ze allemaal voor hun moeder gedaan hadden met hun geld.
  De oudste broer zei: ‘Ik heb een tijd geleden voor moeder een groot huis laten bouwen.’
  De middelste broer zei: ‘Ik heb een grote tuin voor haar laten aanleggen, zodat ze van haar eigen groente en fruit kan genieten.’
  De jongste broer zei: ‘Jullie weten dat moeder zo graag las in het boek ‘Tao Te Tjing’ van Lao Tse. Omdat haar ogen al een hele tijd niet meer goed zijn en ze dus niet meer kan lezen, heb ik een heel bijzondere papegaai voor haar gekocht, die de hele Tao Te Tjing kan opzeggen. Twintig jaar lang hebben bekwame vakmensen met die vogel gewerkt, net zolang totdat hij alle verzen uit dat boek kon citeren. Er bestaat geen vogel zoals deze. Moeder hoeft maar een nummer van een strofe te noemen en de papegaai citeert die strofe feilloos.’
  Terwijl de drie broers nog onderweg waren, bereikte hen per post een bedankbrief van hun moeder.
  ‘Beste Wang,’ schreef ze aan de oudste zoon, ‘het huis dat je voor me hebt laten bouwen is heel erg groot. Ik gebruik maar één kamer en heb grote moeite om het hele huis schoon te houden.’
  ‘Beste Han,’ schreef ze aan de tweede zoon, ‘ik ben te oud om in de tuin te werken, dus koop ik groente en fruit op de markt en de tuin begint te verwilderen.’
  ‘Beste Tsjeng,’ schreef ze haar jongste zoon, ‘je hebt een goed gevoel voor wat je moeder nodig heeft; het haantje dat je me stuurde heeft voortreffelijk gesmaakt!’

 2. Mooi geschreven. Het is inderdaad “gek” te zien wat voor een hoop programma’s wij hebben, wij ljjken soms wel een computertje dat afhankelijk van de situatie altijd maar dezelfde programma’s afdraait. Na een zware ziekte ben ik naar allerlei oplossingen op zoek gegaan om mijn energiepijl te normaiseren, en het is nog maar sinds ik enkele maanden dagelijks ben beginnen mediteren dat ik zie hoe ik mezelf heb ziek gemaakt. Ik kan nu tenminste – al ervaar ik dat vaak als aartsmoeilijk – die destructieve programma’s beginnen veranderen. Ik ervaar daardoor een sterke nood aan verandering in mijn leven, maar heb het moeilijk om een richting te kiezen, omdat wat ik echt wil een 100% turn-around is tov wat ik vandaag doe. Maar ik heb ik elk geval terug perspectief en dat alleen al maakt mijn leven stilaan terug de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: