Ruimte voor het rouwproces in organisaties

Rouwen is uiteraard het proces dat we doormaken bij het verlies van een geliefd iemand, maar dit ultieme proces kan men eveneens ervaren tijdens andere cruciale transitiemomenten, ook in professionele context.

Denk maar eens aan bepaalde situaties zoals het vertrek van een naaste collega of een andere markante persoon uit de organisatie, zoals bvb de oprichter ervan. Zelfs als die individuen vervangen worden door even competente en vriendelijke mensen en dat het leven verder gaat, welke plaats wordt er gegeven aan de verwerking van die verdwijning?
Wat is de toegelaten tijd voor aanvaarding van die verandering?
Welk ritueel of ceremonie wordt uitgevoerd?
Als al tijd wordt gemaakt voor de klassieke afscheidsborrel….

Het triggeren van een rouwproces bij de medewerkers kan echter ook bij andere gelegenheden voorkomen  :
Een  verhuis, het verdwijnen van een topproduct uit het gamma, de overname van het bedrijf, een logo- of naamsverandering.  Couranter : begonnen  projecten die nooit tot een goed einde zijn gekomen en aan de kant worden geschoven zonder uitleg!

Deze gebeurtenissen vallen frekwent voor en volgen elkaar op in ijltempo de laatste jaren.
Met als reactie : ‘we moeten vooruit’, ‘het verleden is het verleden’, ‘laat ons het blad draaien’ …
Uitaard moet het bedrijf vooruit maar als er geen ruimte wordt gemaakt voor verwerking bestaat het gevaar voor een gevaarlijke accumulatie van negatieve ervaringen.
En dat uit zich dan in gelatenheid, een fatalisme dat neigt tot passiviteit of sarcasme.  Woede, angst, verdriet en de verschillende rouwfases zijn er wel degelijk maar blijven onuitgesproken.

Een sleutel om op een effectieve manier om te gaan met deze situaties is ruimte te laten voor expressie en dit zo vlug mogelijk.
Belangrijk is ook een formeel moment in te lassen, een geritualiseerde ruimte om impressies te delen met elkaar over hoe elkeen deze zaken persoonlijk ervaart zodat er een gemeenschappelijke reflectie komt.

De BAO Group coaches begeleiden deze processen en/of leiden sleutelfiguren in de organisaties zoals HR op om deze fundamentele uitwisselingsmomenten deskundig te faciliteren.

Dit gebeurt in 4 cruciale fases :

  1. Een inventaris van wat was en niet meer is, wat verloren is gegaan.  Het uitwisselen van meningen en de (h)erkenning van emoties zal het vermijden van verheerlijking van het verleden en de typische idealiseringen nuanceren.
  2. Het uitdrukken van onuitgesproken zaken, al of niet vermeende geheimen en geruchten ivm de rouwsituatie.  Dit om te vermijden dat mensen zich zouden nestelen in een onafgewerkt rouwproces met alle gevolgen vandien.
  3. Het responsabiliseren van diegenen die overblijven, door ze uit te nodigen om uit te drukken welke banden ze willen houden met wie of wat verdwijnt en hun toekomstvisie.
  4. Het verankeren van het proces om sporen te houden van het gedane proces.

Een time out dus, een ‘stop-moment’ om ons te versterken zodat we de toekomst van het bedrijf en van onzelf met vernieuwd élan en sereniteit kunnen co-creëren.

Artikel  geschreven door Fabienne Doyen geïnspireerd door de  ICF B – conferentie met Jacques Antoine Malarewicz over rouwproces en veranderingen in bedrijfswereld.
 
 
 

SELF-COACHINGSOEFENING

  1. Door welke rouwprocessen ben ik gegaan in 2011?
  2. Wat laat ik achter?
  3. Wat zou ik willen achterlaten in 2012?
  4. Waaraan zou ik willen geboorte geven in 2012?
  5. Welke zaden geplant in 2011 of ervoor zullen tot bloei komen in 2012
  6. Aan welke ideale toekomst wens ik persoonlijk bij te dragen voor de kinderen van de kinderen?

www.baogroup.be

Inschrijven bij m.persoons@baogroup.beCategorieën:BAO Group Corporate, Elan Vital Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: