Redundantie

Wanneer 2 mensen elkaar ontmoeten en een relatie aangaan, kunnen ze onmogelijk alle reacties van de anderen voorzien.

Ze zullen een ‘trial & error’-spel aangaan : hun gedrag aanpassen aan de reactie van de andere, reageren om sommige woorden of daden aan te moedigen of juist te vermijden.

Als de relatie verder gaat, zal er een soort schifting tussen alle mogelijke gedragingen plaatsvinden bij beide mensen, voorkeurshandelingen zullen geselecteerd worden.
Een buitenstaander zal gauw merken dat telkens de een iets doet of zegt, de ander automatisch op eenzelfde manier daarop zal inspelen.
Er zullen zekere ( impliciete ) regels plaatsvinden om de verhouding tussen die twee individuen te structureren.
Bij het vorderen van de relatie zal de radius van mogelijke gedragingen verkleinen : de aangemoedigde gedragingen zullen terugkomen terwijl de andere zullen verdwijnen.
De herhaling van steeds dezelfde interreactionele sequenties wordt redundantie genoemd  (Claude Shannon).

Het systeem wordt rigide en het doel zal dus zijn dit systeem te versoepelen om het veld van mogelijkheden te openen.
Redundantie op zich is zeker niet negatief.

Voor Bateson is leren : het verhogen van redundantie tussen zichzelf en de omgeving.  Het is alleen als we in een doodlopend straatje dreigen te komen, in een conflict of … in verveling … dat het interessant wordt om het systeem te verluchten, om andere gedragingen te bedenken, om een nieuwe beweging te maken.
Teveel redundantie, teveel van hetzelfde, doet lijden en leidt tot verveling.
Om dat te vermijden is entropie nodig, chaos, om weer aandacht te krijgen of om uit  een conflict,  een emotionele of relationele escalatie te stappen.

Sommige relaties mogen we gerust als “comateus” bestempelen.
Er zijn dan twee opties : wakker worden of ‘sterven’.

En wakker worden is een nieuw elan geven aan het systeem door het terug vrijheid te geven, anders durven doen en denken, de andere verrassen door creatieve oplossingen te vinden.

Om de redundanties in ons leven te herkennen, kunnen we focussen op die scenario’s in ons die we telkens reproduceren : een loop in een  flim, met steeds dezelfde acteurs die oneindig dezelfde scène spelen.

Een koppel dat elkaar enkele jaren kent is een goed voorbeeld van redundantie.  De partner weet perfect wat hij onbewust moet doen en zeggen om de ander te plezieren, te doen reageren, te beïnvloeden, te “tackelen “.
Dit concept is dus interessant wanneer we in een conflict terechtkomen en altijd meer van hetzelfde blijven doen, wat onvermijdelijk tot escalatie leidt, of wanneer we in een relatie door verveling in slaap vallen.

We kunnen ons aldus afvragen wat ons tegenhoudt om anders te reageren, welke aannames we hebben om het veld van mogelijkheden te beperken, wat we dienen te flexibiliseren om lichtheid te brengen.

De relatie ouder-kind bevat mooie voorbeelden van redundantie.
Kind maakt zich kwaad, mama vraagt om te kalmeren, wordt nijdig, kind roept nog harder  ….. of, kind is bang, vader stelt het gerust … hoe meer pogingen tot geruststellen, hoe banger …

We kunnen allemaal ons creatief potentieel aanwakkeren door anders te gaan handelen.  Een coach helpt ons om onze aannamens te herzien (een kind moet gehoorzamen, ik moet mijn kind beschermen tegen de boze wereld, mijn medewerkers moeten het op die manier aanpakken, ik mag niet nee zeggen … ).

En redundantie is ook terug te vinden in de relatie tot onszelf uiteraard :
sedert jaren ben ik onvertuigd dat ik niet bekwaam ben om een artikel te schrijven … and here I am.

Catherine Baele, vrij vertaald door Daniëlle De Wilde

BAO Group – Elan Vital

Catherine Baele

ICF – ACC Coach

www.baogroup.be

.

Definitie 1:
Redundantie is overtollige informatie. Het bericht bevat geen nieuws voor de ontvanger. Als de boodschap veel redundantie bevat gaat het de ontvanger irriteren. Redundantie kan zeker ook zinnig zijn. Met name bij mondelinge communicatie zoals een lezing, kan redundantie in de vorm van een samenvatting de ontvangers helpen om de boodschap te onthouden.
Als redundantie overbodig is, wordt het vaak gebruikt met onnodige herhalingen en stopwoorden.
Bron: Communicatie handboek, Wil Michels

Definitie 2:
Bepaalde taalcomponenten die overbodig zijn in de informatie overdracht. Dit betekent niet dat de taalcomponenten weggelaten kunnen worden. Ze leveren vaak extra informatie op en ze zijn nodig voor taalregels.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Redundantie

Redundantie wordt gezien als overtollige informatie. Het levert vaak geen extra informatie op voor de lezer.

Voorbeeld uit de praktijk:
Als je werkt bij een reisorganisatie en een reservering maakt voor klanten dan is het prettig om aan het eind van het gesprek alles samen te vatten zodat het duidelijk is voor de klant. Hierbij is redundantie dus zeker wel effectief.Categorieën:Elan Vital Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: