Leiderschapstrajecten en peer coaching

Manager, leader, coach, mentor : termen die dikwijls door elkaar gebruikt worden.  Het kan ook niet anders want dat zijn drie belangrijke competenties die verwacht worden van leidinggevenden.

De BAO Group heeft zich specifiek gespecialiseerd in leadershiptrajecten :
-Selfleadership en coaching in ons instituut Elan Vital in het  kader van onze trajecten Explorer en Discoverer (gratis info-avond op 6 juni, reserveer asap je plaats online ) -in het kader van Expert traject, mentoring in begeleiden van groepen in hun leiderschaps-en coachingscapaciteit……
En daarvoor hebt je uiteraard een stevig zelfbeeld en leiderschapskarakteristieken nodig die kunnen getraind worden.

Tijdens een pittige module 3 hebben de Experts in spe kunnen proeven van de methodiek van peer coaching, een specialiteit van het team van de BAO Group.  We krijgen dikwijls vragen over deze aanpak die in België voor velen nog nieuw is.  Vandaar deze korte verduidelijking.

PEER COACHING : wat?

Deze typische methodologie dragen we in ons hart want voor ons is het de kern van succesvolle leiderschapsontwikkelingstrajecten : eenvoud en een pragmatische aanpak. Leiderschapsprogramma’s sterven soms een langzame of … korte dood.
Het allerbelangrijkst in training en opleiding is dat de leidinggevenden de ervaring  hebben dat ze de volgende dag echt iets kunnen met hetgeen ze gezien, gehoord en gedaan hebben.
Door elkaar te challengen in kleine groepen op basis van praktische cases, door nadenken, voelen en doen, ontstaat het gevoel dat de investering echt de moeite is.

Het kan verrassend klinken maar er zijn niet veel organisaties die echt concreet kunnen formuleren welk soort leiderschap gewenst is. Vaak is het gissen naar het antwoord op vragen als:
‘Welk gedrag moet de leidinggevende doen (en laten!) om de strategie vorm en inhoud te geven en om de objectieven te halen?’ of: ‘Waar kan hij/zij op aangesproken worden?’

Het is duidelijk dat “richting” in leiderschapsontwikkeling een cruciale stap is. Eigenlijk gaat het hier om een paar eenvoudige vragen:

 • Wat zijn de ontwikkelingen op dit moment?
 • Wat zijn onze thema’s/ vraagstukken?
 • Wat is nu het leiderschapsgedrag?
 • Wat zijn daarin de sterke en zwakke aspecten?
 • Welk gedrag is nodig om onze doelstellingen te bereiken?
 • Wat moet onze lijn (anders) doen?
 • En vooral, hoe kan ik als leidinggevende aan selfmanagement en zelfzorg  doen  door het delen van problemen, me kwetsbaar opstellen en stoom afblazen ?

Peer coaching

is een nieuwere vorm van managementontwikkeling die de voordelen van individuele coaching (aandacht) combineert met de voordelen van een training (leren van elkaar) en die beroep doet op de kracht van de collectieve intelligentie.
Bij peer coaching komen alle vijf kenmerken van succesvolle trajecten in beeld.

1) Er wordt alleen met cases gewerkt, komende uit de groep zelf, waardoor het leren altijd gerelateerd is aan de concrete situatie en direct nut heeft.  De groep geeft zelf aan waarmee ze willen werken, haar prioriteiten heeft voorrang.

2) De deelnemers werken intensief samen in een discrete setting met andere professionals, in een intimistische sfeer gebaseerd op confidentialiteit en openheid. Ze zijn onder deskundige begeleiding van een coach en van elkaars sparringpartners en leren al doende de methodiek om die zelf te implementeren op het terrein

3) Vooraf worden de leidinggevenden geselecteerd en stellen we de groepen zodanig samen dat ze ook effectief iets met elkaar kunnen.  Een goede manier om te werken aan de gemeenschappelijke strategie van het bedrijf, te netwerken, te kennis te delen, de silomentaliteit te doorbreken

4) Door in kleinere groepen met peers te werken verdiepen managers zich werkelijk in elkaars situatie en is persoonlijke aandacht voor de veranderingskracht van de individuele manager mogelijk .

Geen theorie meer consumeren … om vlug te vergeten eens terug op het terrein , maar met “de billen bloot” en concreet maken wat je zelf gaat doen.

De deelnemers gaan met elkaar op zoek naar antwoorden op vragen als:

 • ‘Wat ga je nu morgen doen?’
 • ‘Waar kunnen we je de volgende sessie op aanspreken?’
 • ‘Waar zie je tegen op?’
 • ‘Wat is het voordeel om te blijven doen wat je deed en wat is het ergste dat kan gebeuren als je de situatie niet anders aanpakt?’
 • ‘Hoe ga je jezelf saboteren?’

5) De werkwijze is kort, krachtig en resultaatgericht. Er wordt gewerkt in dagdelen.

We hebben goede ervaringen met het combineren van individuele interventies (indien aangewezen), leiderschapstrajecten en peercoaching.
Zo helpen de peer coachingssessie om de implementatie van veranderingen te initiëren en te verstevigen op lang termijn omdat de “leerstof” beleefd wordt.  Er wordt ‘op maat gesneden’ van de organisatie en scherp omgezet in acties.

Concreet, pragmatisch, impactvol want zich beroepend op bewustwording, autonomie en verantwoordelijkheid van iedere peer.
De tijd is over dat deelnemers moesten  of … wilden …. wachten op veranderingen top down, iedereen draagt zijn steentje bij.

WHERE MAGIC HAPPENS

Voor Elan Vital – BAO Group

Daniëlle De Wilde (PCC – ICF)

www.baogroup.beCategorieën:BAO Group Corporate, Elan Vital Actualiteit

1 reply

 1. OK interessant. Wat is de prijs en wanneer loopt zo’n traject ?
  Vg,
  B.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: