Impact gezin op bedrijf

Onze jarenlange ervaring in het coachen van leidinggevenden & kaderleden maken dat we onherroepelijk tot de conclusie komen dat vele van onze relationele moeilijkheden in het bedrijf dikwijls een link hebben met ervaringen in onze familie van oorsprong.  Soms is het verband heel subtiel.
Meestal  is deze link met vroegere ervaringen totaal onbewust.

Het werk van de coach is de coachee te begeleiden in het bewust worden van die oude familiepatronen die zich onbewust herhalen in het heden.

Met de nodige voorzichtigheid, en zonder te vervallen in goedkope veralgemeningen,  kan het zijn dat een moeilijkheid met de hiërarchie te maken heeft met een onopgelost conflict met een autoriteitsfiguur van vroeger: één van de ouders bvb.
Een moeilijke relatie met een collega, een peer, kan terug te brengen zijn naar iets wat zijn oorsprong vindt in broer-zus verhoudingen.  Of gebrek aan een broer of zus zoals bij het ‘enig kind syndroom’ .
De typische gesprekstechnieken van de coach blijven een goede werkbasis.

Maar wie van ons heeft nog niet ondervonden dat ondanks het ‘weten’, het bewust zijn van de oorsprong van ons gedrag, we toch hervallen in hetgeen we willen vermijden of juist niet doen om onze doelen te bereiken.

Meer en meer mensen en organisaties stellen zich open voor benaderingen die verder gaan dan het pure mental… en die dikwijls een sterkere impact hebben op kortere tijd.  Er is een verschuivimg van paradigma van ‘first understanding then healing’ naar ‘first healing then understanding’… .
Door gebruik te maken van de wijsheid van het lichaam met zijn eigen taal en door te werken met de ‘energie’ van het individu en /of de groep kan er dieper gegaan worden, verder dan de eigen begrenzingen van de ‘mind’ en het zogenaamde rationeel denken  : want het ego is slim… en is dikwijls onze grootste bedrieger.
De zogenaamde organisatieopstellingen hebben al ruim hun nut bewezen.  En de coaches van de BAO-Group maken er gretig gebruik van gezien de resultaten.
Deze technieken helpen leidinggevenden om vrij vlug een scherpe diagnose te stellen van onderhuidse groepsdynamieken die plaatshebben in de contacten tussen teamleden, Dankzij het in kaart brengen van een massa aan nieuwe informatie en door onuitgesproken zaken zichtbaar/tastbaar te maken, kan een groep een hoger niveau van collectieve intelligentie bereiken en effectiever zijn.
Het team en de teamleider kunnen zo lange (en dure) analyses vermijden en vlugger overgaan tot het nemen van gepaste beslissingen met de juiste acties.
Hoewel bepaalde elementen uit de wereld van de familiale & systemische therapieën komen is hier geen sprake van therapie als dusdanig.  We spreken hier van een benadering die ‘solution focused’ is, toekomstgericht en dat voortbouwt op de positieve krachten van groep en individu.
Deze benadering is uiterst geschikt voor diverse thema’s als :

  • leadership
  • conflithantering en bemiddeling
  • relaties tussen verschillende diensten /départementen strategische visie /tactische aanpak
  • stressmanagement en preventie
  • burn-out
  • organisational culture change
  • teambuilding

Pierre Lucas en Daniëlle De Wilde

www.baogroup.be

Opleiding tot professionele coach: Gratis Info-Avond op 05/09/2012 in de BAO te Etterbeek: -> meer info & online inschrijvingsformulier

Links: Manfred Kets de Vries

Literatuur : Reflections On Groups And OrganisationsCategorieën:BAO Group Corporate, Elan Vital Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: