Hoe onderscheid je een «goede» coach van een charlatan?

Daniëlle De Wilde - Senior Coach BAO GroupDanielle de Wilde, medeoprichtster van de BAO Group, heeft 25 jaar coaching ervaring.

Le Soir Références vroeg haar het verschil tussen een ‘echte’ coach en …. een ‘charlatan’.   Het woord is sterk.  Voor haar is het onderscheid maken tussen een goede coach en een ‘pseudo’ niet even makkelijk, enkele richtlijnen kunnen helpen om zich te oriënteren.

Een instructieve beschrijving van een nog ongereglementeerd beroep…

Over welke kwaliteiten moet een goede coach beschikken?

«Om het beroep van coach correct uit te voeren moet de coach eerst en vooral coherent zijn met zichzelf en de anderen.

De coach moet voldoende afstand behouden met de klant en geen kant en klare oplossing willen aanreiken zoals een consulent zou doen, dit met behoud van de vertrouwensrelatie. Ten tweede: de coach moet zich ‘nederig’ opstellen. Dit is een kwaliteit die verkregen wordt door zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Een levenslange persoonlijke zelfontwikkeling – door middel van training en therapieën – helpt om de eigen paradoxen te beheren en vervolgens de klant te begeleiden om inzicht te hebben in de zijne. Op deze manier zal  de coachee erin slagen om autonoom naar eigen oplossingen te gaan.

Ten slotte moet men aandachtig en respectvol zijn met de ‘coachee’, in partnership vergezellen, aan zijn zijde staan en zich niet superieur voelen of zich als een soort van ‘goeroe’ opstellen.

Ook recht in zijn schoenen staan en ‘nee’ durven zeggen is essentieel om de op voorhand vastgelegde doelstellingen te bereiken.»

Wat is het belang van de opleiding in dit milieu?

«Zoals in alle professionele sectoren, heb je de ‘echten’ en de ‘pseudo’s’, een plaatje aan de professionele deur  hangen biedt niet altijd garantie van professionalisme. Op de markt zie ik mensen die amper tien dagen opleiding volgen , en die dan nooit meer zichzelf of hun methodiek vernieuwen, aanpassen, of in vraag stellen.

Uiteraard zijn niet alle trainingen dezelfde, en het is zelfs moeilijker als je weet dat ons beroep (nog) niet gereglementeerd is.  Men zou kunnen stellen  dat een coach goed is wanneer hij een uitgebreide trouw cliënteel heeft, … een incompetente professional zal zijn klanten niet lang  behouden. Mensen zijn intelligent genoeg om keuzes te maken.  Het beschikken over een groot aantal coaching-tools is ook een garantie van kwaliteit, de coach kan dan telkens op verschillende thema’s met verschillende aangepaste technieken werken, afhankelijk van het profiel van de klant.

Ten slotte, ervaring hebben in de zakenwereld en zijn werking en waarden kennen, zijn ook zeer belangrijk om de aan te pakken problemen vlug te begrijpen en de coachee te begeleiden om de goede vragen aan zichzelf te stellen …

Welke stappen kunnen ondernomen worden om een goede coach te vinden?

«Als start zou ik aanraden om aan mensen in je kennissenkring te vragen of ze een goede coach kennen. Als dit niet het geval is, kan internet een goede research tool zijn, zelfs als websites misleidend kunnen zijn en soms  een gebrek aan competenties verbergen. De opgemerkte namen zou ik telefonisch contacteren om aan te voelen als het goed klikt, aangezien dit een essentieel element is. Je moet je nooit geforceerd voelen bij het bezoek aan een coach, dit zou anticonstructief en contraproductief zijn.

De telefoon is ook een goed middel om na te gaan of de persoon congruent is. Eens men de coach ontmoet,  moet men vragen naar zijn opleiding, of hij of zij in supervisie gaat , de tarieven, en een coachingovereenkomst tekenen, met de gewenste doelstellingen. . Het belangrijkste is om zich enkel en alleen te engageren wanneer men zich comfortabel voelt met de coach! » AD

Artikel: Annabelle Duaut – Foto: Christophe Bortels – www.lesoir.be

www.baogroup.beCategorieën:Elan Vital Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: