Self-Esteem or Self-Compassion ?

Self-Esteem or Self-Compassion ? Dit klinkt een beetje als “to or not to be”, een behoorlijk existentiële vraag.
Dat vonden ook de Juliana Breines en Serena Chen van de Berkeley University en  ze deden er een uitgebreid onderzoek naar.

In onze Westerse cultuur is een stevig ontwikkeld gevoel van eigenwaarde de absolute basis voor een succesrijk leven. Duizenden zelfhulp boeken vertellen je dat, als er wat hapert aan je gevoel van eigenwaarde, je een stevig probleem hebt.
Opkrikken dus die handel!
En natuurlijk moet je ook best wel ontzagwekkend zijn om te kunnen blijven geloven dat je het bent… Een behoorlijk zware opgave. Brrrr…. Wie daar geen stress van krijgt…
Het ziet er dan ook niet best uit als je af en toe een fout maakt. Met je verstand weet je natuurlijk dat dit geen ramp is, maar het geeft telkens een flinke knauw in je gevoel van eigenwaarde, een dreun voor je zelfvertrouwen – en dàt mag nu net niet. Wat zeggen de handleidingen in zo’n geval : focus je aandacht op de dingen die je wel goed doet, pep jezelf op en stroke je ego tot het die vreselijke periode van onachtzaamheid en falen vergeten is.

Als je er even bij stilstaat, lijkt dit toch niet het beste recept voor succes.

Breines en Chen stellen dan ook dat zelf mededogen, eerder dan eigenwaarde de ware sleutel tot ontwikkeling van je potentieel is.
Waarschijnlijk wippen de wenkbrauwen van de sceptische lezer nu vinnig omhoog.

Laten we daarom eerst stilstaan bij wat “zelf mededogen” eigenlijk is.
Het is de bereidheid om met mildheid en begrip naar je eigen fouten en tekortkomingen te kijken, het is de wetenschap omarmen dat missen nu eenmaal menselijk is. Als je zelf mededogen aan de dag legt op een moeilijk moment, ga je jezelf niet veroordelen of bekritiseren en ga je evenmin de noodzaak zien om in het defensief te gaan en al je kwaliteiten in de schijnwerpers te zetten om je ego te beschermen. Je aanvaard met mildheid dat wat er is.

Sommige critici vrezen dat zelf mededogen de performantie in de weg zal staan. Deze vrees is ongegrond want “geef jezelf wat ademruimte” wil niet zeggen “leg de lat wat lager”. Je kan best vanuit zelf mededogen je verantwoordelijkheid aanvaarden en uitdagende doelstellingen nastreven. Het gaat er niet om waar je wil eindigen, maar hoe je tijdens je reis naar de ups en downs kijkt.
Met zelf mededogen is de kans veel groter dat je in de flow bent en de eindmeet haalt, dan wanneer je telkens energie moet pompen in je gevoel van eigenwaarde wanneer je een hindernis tegenkomt.

In hun diverse studies toonden Brienes en Chen aan dat mensen die met mildheid naar een zwakheid of fout kijken ook makkelijker de veranderbaarheid ervan zien, wat de motivatie verhoogt en tot betere prestaties lijdt.  Zij die weglopen van fouten en er niet naar willen kijken zijn uiteraard minder geneigd om te kijken welke opportuniteiten de fout hen kan brengen.

Wat maakt zelf mededogen nu zo krachtig ? Het is niet beoordelend. Met andere woorden, je ego wordt niet gekwetst. Daardoor kan je makkelijker overweg met dingen die niet lopen zoals verwacht of gepland en weet je wat er nodig is om het een volgende keer anders aan te pakken.

Want hier is een onvermijdelijke waarheid : je gaat het ooit wel eens verknallen. Iedereen, zelf super succesvolle mensen maken hopen fouten. Je hoeft jezelf daarom niet als een lam naar de slachtbank te slepen. Het aloude gezegde luidt immers “leer uit je fouten” en dat lukt nu eenmaal veel beter als je niet met je hoofd op het schavot ligt.

Daarom : give yourself a break !

Have a great day !

Maryse Van Hee

Bron : Dr Heidi Grant Halverson www.heidigranthalvorson.com

www.baogroup.beCategorieën:Elan Vital Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: