Makkelijke tools om te relaxen : one minute wellness

We zijn soms verwonderd tot welke toestand een collega, partner, vriend zich kan brengen bij sommige voor ons totaal onbeduidende gebeurtenissen.  Omgekeerd, kunnen onze naasten verrast zijn door onze overreactie voor wat voor hen een futiliteit lijkt.

Wanneer een reactie overdreven lijkt te zijn, is een gevoelig punt geraakt – een herinnering uit het verleden – te vergelijken met een kwetsuur die niet meteen zichtbaar is maar nog niet helemaal geheeld.  En kwetsuren hebben we allemaal opgelopen.

angsten2Reich heeft in zijn theorie over karakterstructuren de belangrijkste universele kwetsuren samengevat in 5 fundamentele angsten : angst voor afwijzing, verlaten worden, vernedering, verraad en onrechtvaardigheid.
En hij beschreef ook hun navenant sociaal masker en pantser want je kwetsbaarheid tonen is nog altijd politiek incorrect. Een interessant boek daarover is ‘De Maskermaker’. (Wibe Veenbaas / Joke Goudswaard / Henne Arnolt Verschuren – ISBN 10: 90 78395 01 x)

Zoals we de bril op onze neus vergeten, doen we dat ook met onze kwetsuren … en ons masker wordt een tweede huid.  Teer weliswaar, want zodra iemand het aanraakt, doet het pijn en we reageren agressief of scheiden ons af.

Bewust worden van onze kwetsuren (en die van anderen) is noodzakelijk om goed te kunnen reageren op de verdedigingsmechanismen van onze naasten , voor een betere samenwerking.

Dat we die kwetsuren nu kennen of niet, er bestaan eenvoudige oefeningen om kalm en sereen te kunnen blijven ondanks de omstandigheden :Maskermaker

Deze eenvoudige tools helpen ons om niet gevangen te geraken door emoties en stress.
Het is allang wetenschappelijk bewezen dat relaxatietechnieken de geest kalmeren en ons helpen beter om te gaan met de gebeurtenissen van het leven.
Uiteraard zijn niet alle omgevingsfactoren controleerbaar en ze blijven veelal dezelfde, maar door beter om te gaan met onze eigen emoties op het moment zelf kunnen we vermijden agressief te reageren en dingen te zeggen of te doen waarvan we later spijt zullen hebben. Een mail is zo vlug vertrokken!

Wanneer je je heel nerveus, heel boos of heel verdrietig voelt, neem dan enkele minuten om een van volgende tips toe te passen :

  • Laat lauw water stromen op je handen en geniet van de gewaarwordingen op je huid.
  • Concentreer je op een object of een geluid, en beschrijf dit volledig binnen in jezelf.  In alle nuances, geef er woorden aan.
  • Visualiseer : denk aan een aangename kalme locatie, die je ontspant, denk dat je daar aan het exploreren bent en dat je daar kan uitrusten op jouw manier.
  • Sluit even de ogen en focus op die plek tussen neus en bovenlip, wees bewust van de temperatuur van de lucht die buiten en binnen gaat.  Als er gedachten komen, bekijk ze als ballons van een specifieke, kleur en laat ze los in de blauwe hemel.  Doe het zolang mogelijk, leg ook een aangenaam muziekstuk op, en focus op je ademhaling telkens je merkt dat je in gedachten  schiet.
  • Adem zo diep mogelijk.  Ga dan op een specifieke manier te werk : in 4 tellen, dan blokkeren in 4 tellen, dan uit in 4 tellen en zonder adem in vier tellen.  Ga zo minimum 4 x verder.
  • Raak je lippen aan.  Ze zijn vol van parasympathische  weefsels (dit gedeelte van het zenuwstelsel dat de kalmerende werking van ons lichaam controleert en ons systeem in evenwicht brengt). Alleen door aanraken komt het harmoniserend effect in werking.  Het brengt tevens aangename herinneringen en associaties op aan momenten van bvb gevoed zijn.

deze eenvoudige technieken zullen de onophoudelijke innerlijke babbel doen stoppen ten voordele van in het “nu moment” te komen en om er gepast mee om te gaan.
Ze hebben een kalmerende werking en maken dat we vlotter kunnen omgaan met de taken.  Uiteraard, het probleem ‘as such’ zal misschien niet verdwijnen, daarvoor zijn andere zaken voor nodig om de situatie echt structureel te analyseren.  Een coachingsessie kan een interessante piste zijn om de impact van deze delicate situaties aan te pakken maar ‘for the time being’ : adem in en uit!

Hartelijke groeten,

Daniëlle De Wilde

www.baogroup.beCategorieën:BAO Group Corporate, Elan Vital Actualiteit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: