‘Hoe raak ik af van negatieve gedachten die mijn werk ondermijnen?’

Last van teveel gedachten malen? Iedere maand is er coach corner in Psychologies Magazine Vlaanderen. De coaches van BAO group hebben er een column. Leuk om te doen en spannend om niet in tips & tricks te vervallen.
De manier waarop je naar je job kijkt bepaalt voor een groot deel of je met passie dan wel met tegenzin aan de slag gaat. Maar hoe kan je negatieve ideeën omvormen tot positieve gedachten die je prestaties een boost geven? Hoe kom je in een positieve flow terecht? Coaches Danièlle De Wilde en Vanessa Heytens van coachingschool BAO Group stellen een charter voor met vijf afspraken die je deze herfst met jezelf kan sluiten. Die afspraken zijn geen garantie dat je alles altijd positief zal zien, maar ze helpen je wel om te leren omgaan met de polariteit in elk van ons. Om zo rustig en neutraal te kunnen kijken naar je werk en mogelijke uitdagingen.
Bekijk je werk vanuit een nieuwe hoek
Door ervaringen vanuit een ander standpunt te bekijken verandert vaak hun betekenis. Door jezelf enkele vragen te stellen kan je je werk en jezelf vanuit een nieuwe hoek bekijken. Als je je ervaringen als een leerschool zou zien, welke positieve aspecten kan je er dan uit onthouden? Hoe zou een van nature positieve en enthousiaste collega je werk omschrijven?
Geef weer zin aan je job
Wat loopt er vlot in je job? Welke elementen maken het je gemakkelijk? Waar moet je moeite voor doen? Welke betekenis geef je vandaag aan je werk? En welke zin wil je er morgen aan geven? Welke stappen moet je zetten om dat te bereiken? Welke slechte gewoonten moet je afleren? Welke goede gewoonten moet je stimuleren, en welke moet je aannemen?
Scherp je flexibiliteit aan
Flexibiliteit is cruciaal om creatief en niet reactief te denken. Het is een belangrijke hefboom, die maakt dat je soms je mening verandert. En door opnieuw verschillende keuzes te leren zien ligt de weg naar meer creativiteit open. Wat kan je aan je werk verbeteren? Op welke punten verschillen je collega’s van jou? En op welke vlakken komen jullie met elkaar overeen?
Kom weer in contact met je competenties
Het is constructiever en efficiënter om je sterktes ten volle te benutten dan te focussen op je zwaktes. Van welke sterktes heb je de neiging om ze onder de mat te vegen? Welke zou je beter opnieuw naar boven halen, herontdekken, op anderen overbrengen? Als je in je omgeving rondkijkt: van wie zou je iets kunnen leren om je verder te ontwikkelen? Wie zou je zijn als je helemaal voor je talenten zou uitkomen?
Plaats de dingen in perspectief
Als angst het overneemt worden je doelen op de lange baan geschoven. Wie stress heeft, regresseert. Angst brengt je namelijk in een tunnelvisie. Je voelt je bedreigd en gaat over tot instinctief overleven. Het kortetermijndenken overheerst en je krijgt te maken met het fenomeen van de vier f’s, waarvan fight, flight of freeze overheersen in stresssituaties. De vierde f, flow, is de energie die vrijkomt voorbij de angst. Als angstgedachten je projecten, doelstellingen en realisaties beginnen te sturen kan je niets veranderen. Daarom is het essentieel dat je je eigen doelstellingen kan definiëren, ook op lange termijn.


Categorieën:BAO Group Corporate, Elan Vital Actualiteit

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: