Niet voor gevoelige zielen

Ik ben absoluut geen liefhebber van vergelijkende proeven op het dieren-rijk die als doelstelling hebben aspecten eigen aan de mens, het mens-dom, te gaan verklaren. rats 1

En nog minder fan van die uitvoerige studies of  ‘surveys’ om zaken te gaan staven die het gezond verstand ‘zo maar’ weet: dat koeien beter en meer melk produceren als ze goed verzorgd worden (al of niet met massage en muziek) of dat een team beter functioneert als verschillen gerespecteerd worden.

De periode van Olympische Spelen, een ode aan volharding, grenzen verleggen en mentale sterkte, zette me aan om wat research te doen over deze thema’s, essentieel in coaching.
Een bijzonder experiment, zal coaches en coachees wel interesseren: zowel door de wreedheid ervan als door de getrokken conclusies.

Gevoelige zielen, hou jullie schrap!
In het kader van ‘positive psychology’, midden vorige eeuw, deden 2 wetenschappers uit Harvard, Curt Richter en John Hopkins, tests om te zien hoelang ratten konden zwemmen.
Ze werden gevangen in hoge, transparante cilinders met lopend water en er werd nagegaan hoelang het zou duren vooraleer, … jawel hoor, ze zouden verdrinken.

Ben je er nog?
Hoelang zouden de ratten volharden en blijven zwemmen in dergelijke setting volgens jouw gezond verstand?

Wel, blijkt dat de gemiddelde rat na … vijftien minuten overlevingsstrijd verdronk. Moet wel wat geweest zijn om dit te observeren.
Maar nu komt de clou: de charmante wetenschapper, doctor Richter, ging een stap verder, in zijn straffe observatie. Als de ratten op het nippertje worden ‘gered’, gedroogd een tijdje mogen uitrusten en dan … terug in de cilinders worden geplaatst, zal dat een forse impact hebben op hun uithoudingstijd.

Hoelang zouden de slachtoffers van deze stalen onderzoekers het nu uithouden volgens jou?

Antwoord: gemiddeld zullen de ratten het nu zestig uur volhouden. 60!
Als de rat ‘in extremis’ wordt gered, voorlopig weliswaar want die zal al gauw terug in de emmer mogen, wel, dan zal hij tweehonderdveertig maal langer kunnen blijven zwemmen. 240 x langere uithoudingstijd!

Het lijkt wel gek zo’n experimenten te doen, volgens mij, maar ook wonderbaarlijk:
de conclusie van de goede dokter was dat de ratten langer overleefden omdat ze … hoop hadden!  Een belangrijke menselijke eigenschap.
We zouden ook kunnen stellen dat de ratten langer konden zwemmen omdat ze meer energie hadden omdat ze ooit al de positieve ervaring gehad hebben, en dat ze dus verder bleven zwemmen wachtend op een reddend gebaar.

Gelukkig is er vandaag al wat meer oog voor deontologie en ethiek naar andere levende wezens. Laat ons in ieder geval gebruik maken, al is het op metaforisch niveau, van het lijden van deze arme ratten om positieve conclusies te trekken over onze toekomst en die van de planeet in deze getormenteerde tijden.

Het belangrijkste in coaching is juist de notie HOOP, eenvoudig gesteld: het geloof dat de toekomst beter zal zijn dan het heden.
Door te zijn gered geloofden de ratten in de mogelijkheid van een betere toekomst.

Als er geen hoop is in de toekomst, dan zouden we, naar analogie, al na 15 minuten opgeven. Als er daarentegen een positieve projectie is van een mooiere toekomst, dan zouden we 240 maal meer energie ontwikkelen richting toekomst.
Visie + Hoop = Motivatie=Energie

Wat is jouw visie van de toekomst?
Voor jezelf, je familie, je organisatie, de planeet?
Beeld je in dat dat gewenste beeld van de toekomst nu al, 5 jaar later, is gerealiseerd. Gebruik al je zintuigen en gevoeligheid. Al je vrijgevigheid en positiviteit. Voel deze toekomst in heel je lichaam. En weet, in het diepste van je wezen, dat de toekomst veelbelovend is.

En mocht het moeilijk zijn om er echt in te geloven, doe alsof. Laat deze hoopvolle energie in beweging komen en uitstralen.
Onze omgeving inspireren is cruciaal. Het is de essentie van de taak van ouders, leiders, leraars,collega’s,coaches,en van iedere wereldburger.
Kies om een inspiratiebron te zijn. Om hoop te inspireren en aan te wakkeren.
Om je te begeleiden op dit pad van actieve discipline, ziehier het voorstel van de BAO Elan Vital in deze inspiratiemissie :

Daniëlle De Wilde

www.baogroup.be

 Categorieën:Elan Vital Actualiteit

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: